Το “TAR”, η ταινία του Τοντ Φιλντ με πρωταγωνίστρια την Κειτ Μπλάνσετ, ήταν ο μεγάλος νικητής των βραβείων της Ένωσης Κριτικών Αμερικής («The National Society Of Film Critics»).

Τα 60 μέλη που προέρχονται κυρίως από τις Ενώσεις Νέας Υόρκης και Λος Άντζελες, επέλεξαν τους καλύτερους της χρονιάς που έφυγε. Εκτός από το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το φιλμ κέρδισε και στις κατηγορίες Α’ Γυναικείου Ρόλου (Μπλάνσετ) και Καλύτερο Σενάριο. Η έκπληξη ήρθε με τη βράβευση της Σάρλος Γουέλς στην κατηγορία Καλύτερη Σκηνοθεσία, για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο «Aftersun». 

Η ταινία του Μάρτιν ΜακΝτόνα «The Banshees of Inisherin» κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κόλιν Φάρελ) και το Β’ Γυναικείου Ρόλου (Κέρι Κόντον). Ο Κε Χουί Κουάν τιμήθηκε με το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο ανεξάρτητο φιλμ «Everything Everywhere All At Once».

Το βραβείο ξενόγλωσσης ταινίας πήγε στο «EO», ενώ το φαβορί για Όσκαρ «All The Beauty And All The Bloodshed» έλαβε αυτό του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. 

Το βραβείο «Καλύτερης Ταινίας» για το 2022 απέσπασε η ταινία «Drive My Car» και το 2021, το «Nomadland».  

Όπως πολλές ομάδες κριτικών, έτσι και η Ένωση αποκάλυψε τους επιλαχόντες και τους πόντους που κέρδισε κάθε ταινία ή υποψήφιος.

Αναλυτικά, η λίστα:

Καλύτερη Ταινία: TÁR

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Σάρλοτ Γουέλς, Aftersun

Καλύτερο Σενάριο: Τόντ Φιλντ, TÁR

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Κέιτ Μπλάνσετ, TÁR  

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Κόλιν Φάρελ, After Yang και The Banshees of Inisherin

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Κέρι Κόντον, The Banshees of Inisherin

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Κε Χούι Κουάν, Everything Everywhere All At Once