Ο Έλληνας σκηνοθέτης του “Κυνόδοντα” και της “Ευνοούμενης”, έφυγε νικητής από το 80ο Φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας το βραβείο Χρυσός Λέοντας για την ταινία “Poor Things”, και βάζει ήδη πλώρη για τα Όσκαρ.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας σκηνοθέτης κερδίζει το μεγαλύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το “Poor Things” είναι μια μοντέρνα διασκευή του μύθου του Φρανκενστάιν βασισμένη στο ομότιτλο βραβευμένο βιβλίο του ‘Αλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992. Η ιστορία, που εκτυλίσσεται στη βικτοριανή εποχή, αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια όμορφη νεαρή νυμφομανή, η οποία αυτοκτονεί για να ξεφύγει από τον βίαιο άντρα της. Την Μπέλα επαναφέρει στη ζωή ένας εκκεντρικός επιστήμονας, ο Γκόντγουιν Μπάξτερ, δίνοντάς της, ωστόσο, το μυαλό ενός μωρού. Διψασμένη να μάθει τι εστί ζωή, το σκάει με τον Ντάνκαν, έναν ικανό και με αμβλυμμένη ηθική δικηγόρο, σε μια περιπέτεια περιπλάνησης. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

Οι κριτικές για την ταινία, τον ίδιο τον σκηνοθέτη, αλλά και για το cast, είναι διθυραμβικές, Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο ευφάνταστους  σκηνοθέτες του κόσμου από το σύνολο των κριτικών και των θεατών των ταινιών του. Στο cast συναντάμε την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος έκανε ιδιαίτερη μνεία για την πρωταγωνίστριά του, λέγοντας χαρακτηριστικά:  “Ευχαριστώ την Έμα Στόουν, αυτό το απίστευτο πλάσμα. Η ταινία δεν θα υπήρχε χωρίς τη Εμα. Η ταινία είναι εκείνη, μπροστά και πίσω από την κάμερα”.

Η ταινία αναμένεται στις ελληνικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2024.