Η ταινία “Animal” της Σοφίας Εξάρχου απέσπασε το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά, ο Χρυσός Αλέξανδρος πάει σε ελληνική ταινία, 30 χρόνια μετά το «Απ’ το Χιόνι» του Σωτήρη Γκορίτσα.

Η Σοφία Εξάρχου είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: «Ευχαριστώ το Φεστιβάλ για αυτή την εμπειρία. Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκανε να μου δώσει το βραβείο. Θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία. Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο πιο αγαπημένο μου φεστιβάλ στον κόσμο, εδώ που έρχομαι τόσα χρόνια για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου ότι θέλω να κάνω κι εγώ ταινίες».

Το «Animal» είναι δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της και επιλέχθηκε για το L’Atelier του Φεστιβάλ Καννών του 2020 και τον Αύγουστο του 2023. Το φιλμ έκανε πρεμιέρα στο Locarno IFF, όπου κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας. Με τις κριτικές να μιλούν για μια θηριώδη ερμηνεία από τη Δήμητρα Βλαγκοπούλου η οποία έλαβε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας εξ ημισείας με τη Τζοάνα Αρνοου από την ταινία «Η αίσθηση πως έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι / The feeling that the time for doing something has passed».